PAKLENICA (Sveto brdo - Vaganski vrh)

Izlet za sve planinare

petak 04.08.2023.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: teška staza
Trajanje: 8-9 sati hoda dnevno

Opis:

Prvi dan: krećemo kanjonom Male paklenice i nastavljamo stazom – Lekine njive – Velika močila – Martinovo mirilo – Ivine vodice – Vlaški grad. Noćenje u Planinarskom skloništu Vlaški grad (1280 m)

Drugi dan: polazak u 6.30 sati prema Svetom brdu (1751 m), nakon pauze na vrhu krećemo stazom prema Vaganskom vrhu (1757 m), najvišem vrhu Velebita, nakon pauze spuštamo se peko Buljme do planinarskog doma Paklenica gdje smo rezervirali noćenje. U obližnjem bazenu koji je povezan s potokom moći ćete se okupati, a u domu počastiti jelom i pićem iz ponude.

Treći dan: krećemo u 10.00 sati blagim spustom po dobro uređenoj stazi kroz kanjon Velike Paklenice, prolazimo podno Anića kuka do „turističkog“ dijela parka gdje posjećujemo podzemni grad i pauziramo uz pogled na penjače u stijeni ovog penjačkog raja. Nakon pospremanja opreme u automobile možemo svratiti  na marendu  kod „Dinka“. Ttko želi može umjesto marende otići na kupanje. Sastanak za polazak prema Rijeci dogovaramo usput.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 40 € (14 € trodnevna ulaznica u nacionalni park, 8 € noćenje u pl. domu za članove HPS-a. i 18 € prijevoz)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 25.07.2023.

Oprema: Oprema za trodnevno ljetno planinarenje i noćenje. Radi ograničenog kapaciteta planinarskog skloništa preporuka je da ponesete šatore. Obavezna je vreća za spavanje, obuća za dom, zaštita od sunca. Minimalno 3 L vode dnevno (izvori su u blizini spomenutih pl. objekata). Hranu ponesite sa sobom a u pl. domu Paklenica moguće je naručiti obroke iz dnevne ponude.
Napomena: Izlet je kondicijski i tehnički zahtjevan, na pojedinim mjestima penje se uz pomoć ruku. Vodite računa da vam težina ruksaka ne prelazi 15-tak kilograma! Broj izletnika ograničen je na 15 osoba, Prilikom prijave i uplate naznačite ako vozite.

Vodiči: Ante Liović (+385 91 251 42 55), Zoran Doričić, Saša Subotić
PAKLENICA (Sveto brdo - Vaganski vrh)