NP Plitvička jezera 2018.

Izlet za sve planinare

nedjelja 06.05.2018.


Polazak: u 5.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: grupa A: oko 8-9 sati hoda; grupa B: oko 6-7 sati hoda

Opis:

Ovaj izlet podijelili u dvije grupe: prva, namijenjena planinarima popeti se na obližnji vrh Medvjeđak i potom obići jezera, dok će druga, namijenjena izletnicima i djeci, u laganoj šetnji obilaziti jezera.

Plitvička jezera ubrajaju se u najljepše prirodne znamenitosti Europe, a 8. travnja 1949. godine Sabor Narodne Republike Hrvatske proglasio ih je nacionalnim parkom. Trideset godina kasnije, ljepotu ovog prirodnog fenomena uvidjela je organizacija Ujedinjenih naroda te je cijelo ovo područje uvrstila u Listu svjetske kulturne prirodne baštine od opće i izuzetne vrijednosti za čovječanstvo. To je šumoviti planinski predio koji mjestimično poprima prašumske oblike i kroz koji se, jedno ispod drugog, niže šesnaest prekrasnih jezera i jezeraca kristalne modrozelene boje. Vodom ih pune mnoge rječice i potoci, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima, među kojima je i slap potoka Plitvica, visok 78 metara. Svako od jezera ima više narodnih imena, a vrlo su poznate i legende o njima. Najpoznatija od brojnih legendi svakako je ona o Crnoj kraljici. Prema njoj, Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, žvotinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavila Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom. Ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo dok razina vode nije narasla dovoljno da oformi jezera. I od tada u tom kraju nikada ne nedostaje vode. Uz mnogobrojne vrste ptica i sitne divljači, u nacionalnom parku Plitvička jezera ima i srna, medvjeda, vukova, divljih svinja, divljih mačaka, a u vodama pastrva. Tijekom obilaska šetnice, kraj svakog jezera naći ćete ploču s njegovim imenom, površinom i dubinom. Slične oznake susrest ćete i o drugim pojavama, kao što su narodni nazivi nekih slapova ili neke značajne karakteristike fenomena prirode. Nakon dolaska našeg autobusa do ulaza u Nacionalni park i kraćeg odmora uz dogovor o detaljima izleta, razdvojit ćemo se na dvije spomenute grupe od kojih će svaka krenuti svojim putem, da bi se kasnije opet susrele i zajedno vratile u Rijeku.

Grupa A

Od ULAZA 1 krećemo prema šumovitom i osamljenom vrhu Oštrog Medvjeđaka (889 m) koji se uzdiže iznad područja Plitvičkih jezera. Penjemo se prema Turčiću (801 m), Tupom Medvjeđaku (868 m) te na kraju na Oštri Medvjeđak (889 m). Na vrhu je žig Hrvatske planinarske obilaznice uzidan u stijeni, a sam vrh je umjetno napravljeni stup od naslaganog kamenja. S vrha Oštrog Medvjeđaka se spuštamo prema ULAZU 2 odakle krećemo u razgledavanje jezera. Posebnost staze koja povezuje vrhove Medveđaka su stare bukove šume prepuštene prirodnom razvoju. Upravo je to jedan od uvjeta bogatstva i raznolikosti ovog područja biljnim i životinjskim svijetom, posebno vrstama koje su zbog sve manjeg broja takvih staništa u svijetu rijetke i ugrožene. Od velikih zvijeri utočište ovdje nalaze: vuk (Canis lupus L.), ris (Lynx lynx L.), te smeđi medvjed (Ursus arctos L.) po kojem je čitav masiv dobio ime. Na stazi je moguće pronaći tragove i čuti glasanja rijetkih i zanimljivih vrsta faune (sisavci, ptice) te ovisno o godišnjem dobu uživati u raznolikosti flore. Duž staze postavljeni su poučni panoi koji upoznaju posjetitelja sa šumskim ekosustavom te drugim prirodnim posebnostima i znamenitostima. Potpuni doživljaj Nacionalnog parka Plitvička jezera nije moguć bez upoznavanja šumskih ekosustava koji prekrivaju više od ¾ njegove površine.

Vrhovi Medvjeđaka:

Oštri Medveđak (889 m) Umjetno načinjena zaravan od naslaganog kamenja, velika 4x20 m, najviši je vrh Medveđaka. Vidik seže na Ličku Plješivicu, dolinu Une (Bihać), dolinu Korane, Drežnik Grad, Selište Drežničko, Rakovicu, Vaganac i Ličko Petrovo Selo.

Tupi Medveđak (868 m) Odavde je impresivan pogled na 6 Plitvičkih jezera (Prošćansko jezero i Ciginovac, Okrugljak, Galovac, Gradinsko jezero te Kozjak), Ličku Plješivicu i Malu Kapelu. Ovaj vršak obrastao je bukvom i javorom gluhačem. Južnu padinu ispod samog vrha čini kamenjar žestike (Rhamnus falax Boiss.).

Turčić (801 m) Najniži vrh Medveđaka s kojega se pruža dojmljivi pogled na jezero Kozjak, hotel „Jezero“, okolicu Velikog slapa te sela Poljanak i Plitvica. Za lijepog i vedrog dana vidi se Bjelolasica, najveća planina masiva Velike Kapele.

 

Grupa B

Cilj ove grupe je obići stazu oko svih jezera Nacionalnog parka. Taj je put vrlo poznat i malo je onih koji o njemu ne znaju baš ništa. Zato samu stazu nećemo posebno opisivati, ali ćemo reći nešto o jezerima. Ona se dijele na dvije cjeline - Gornja i Donja jezera. Do Gornjih jezera provozat se možete električnim vlakićem, a zatim prošetati od jezera Kozjak do slapa Plitvica. Jezero Kozjak možete obići turističkim brodićem.
Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod, kanjonski udubljena u vapnenačku podlogu, dio su propusnog područja, gdje voda ponire i gubi se kroz brojne pukotine u podzemlje. Na površini između isprepletene mreže brojnih udubljenja zvanih vrtače, kao “tornjići”, strše vapnenački blokovi.
Na Gornjim jezerima uglavnom je dolomitna geološka građa, a na Donjima od vapnenca. Špilja ima oko 30. Sedrene barijere, koje dijele jedno jezero od drugoga su od vapnenca istaloženog iz vode.
Jedan od najljepših slapova na Plitvicama - slap između Milanovca i Gavanovca nazvan je slap Milke Trnine po hrvatskoj opernoj primadoni. Napuštajući svoj kanjon preko plitvičke visoravni, ruši se potok Plitvica 78 metara visokim slapom u donjojezerski kanjon i spajajući se s vodama Novaković broda u Sastavke, rađa rijeku Koranu.


Grupa B započinje na ULAZU 1 i prati PROGRAM K obilaska koji omogućuje obilazak cijele jezerske zone Parka šetnjom s kombinacijom elektrovlaka i elektrobrodice.Prijevoz: autobus
Povratak: oko 22 sata
Cijena: 170 kn (prijevoz, ulaznica - koja uključuje osiguranje u parku, prijevoz elektrovlakovima i elektrobrodicama)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 02.05.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za A grupu. Za B grupu ovisno o vremenskim uvjetima, dobre cipele za dugu šetnju, planinarska iskaznica, fotoaparat ili kamera, zaštita od sunca ili kiše, mobitel. Hrana iz ranca.

Vodiči: Damir Jelić (+385 99 376 53 70)
NP Plitvička jezera 2018.