Monte Lussari - Laghi di Fusine (I)

Izlet za sve planinare

nedjelja 21.07.2019.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6-7 sati hoda

Opis:

Od mjesta Camporosso do Monte Santo di Lussari idemo žičarom (gondolom). Vožnja traje oko 15 minuta.

Na Monte Santo di Lussari se odvajamo u dvije grupe:

A grupa - penje se na Cima del Cacciatore/Kameni lovac (2071 m) i spušta natrag do Monte Santo di Lussari. Prema legendi, krivolovac bez vjere je sa svojom puškom pucao prema svetištu Monte Santo di Lussari, ali taj čin svetogrđa je kažnjen i on se pretvorio u kamen, što predstavlja vrh ove planine. Uspon je umjeren, nije zahtjevan, staza vodi nešto kroz šumu i po siparu do pred sami vrh, od kuda nastavlja strmim usponom kroz manji kamin na kome je postavljena čelična sajla, koja omogućava siguran i lakši uspon do vrha. S vrha nas čeka jedan od najljepših panoramskih pogleda u Julijskim alpama. Tura traje oko 3-4 h (s povratkom).

B grupa - razgledava svetište, crkvu Sv. Marije, uživa u ispijanju kave i ostalih napitaka te kupnji suvenira.

Spuštanjem u Monte Santo di Lussari obje grupe još imaju slobodnog vremena za odmor i fotografiranje.

Gondolom se spuštamo do Camporossa i autobusa te krećemo prema Laghi di Fusine. Obilazimo jezera (sukladno vremenu) i vraćamo se za Rijeku.

 

* Monte Santo di Lussari

Monte Santo di Lussari je malo bajkovito mjesto smješteno na istoimenoj planini na nadmorskoj visini od 1970 metara - usred visokih planina i tamnih stoljetnih šuma. U središtu sela smjestila se slavna hodočasnička crkva Sv. Marije. Korijeni svetišta datiraju iz 1360. godine, kada je pastir iz Camporossa izgubio stado ovaca na planini Lussari. Nakon duge potrage pronašao je ovce okupljene u krug oko grma. Pažljivo je pogledao na ukazani prizor i u grmu ugledao kip Marije Djevice s djetetom. Podigao je kip, spustio se u dolinu do crkve i predao kip župniku u Camporossu.

U narednim danima u dva navrata, nevjerojatno, kip Madonne našao se ponovo na istom mjestu na planini Lussari, uvijek okružen stadom ovaca. Uskoro se počinje širiti priča o čudu kipa Madonne. To je bio znak o svetom mjestu, na kome je 1360. godine izgrađena mala kapelica. Potom je 1500. godine na istom mjestu sagrađena crkva. Tijekom stoljeća svetište je obnovljeno i nekoliko puta renovirano: 1807. je izgorjela od udara groma, 1915. našla se na samoj bojišnici Prvog svjetskog rata, gdje je potpuno uništena.

Tijekom tog razdoblja, kip je sačuvan i vraćen na brdo Lussari 1925. godine, kada je svetište ponovno obnovljeno. Konačno, u povodu jubileja, 2000. godine, crkva je u potpunosti rekonstruirana.

Ova planina je hodočasničko središte triju naroda (plemena), Germansko, Romansko i Slavensko, danas se nedvojbeno može smatrati Europskim svetištem, koje pohode mnogi vjernici. Sveta misa održava se na sva tri jezika.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 150 kn + 15-20 € žičara
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.07.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, zaštita od sunca i kiše, min. 3 L vode, hrana...
Napomena: Uzeti sa sobom obavezno 15-20 € za žičaru.

Vodiči: Damir Jelić, Žarko Fištrek
Monte Lussari - Laghi di Fusine (I)