Großvenediger (A) 3666 m

zimski uspon Visokogorski izlet

subota 23.09.2017.


Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: 6-8 sati hoda po danu

Opis:

Grossvenediger – Južni pristup kroz dolinu Dorfertal

Dan 1:

Za južni pristup slijedimo cestu do Matrei (mjesto u Osttirol), a zatim kroz dolinu Virgental do sela Hinterbichl, 1329m. Ovdje se može parkirati po kućama u selu, ili se voziti oko 500 metara od sela, a zatim na križanju skrenuti udesno i preko ceste doći do većeg parkirnog mjesta uz kamenolom. Može se uzeti i taksi do doma Johannishütte, 2121m ili jednostavno prošetati pješice sve do doma preko makadamske ceste kroz lijepu dolinu Dorfertal.
Iz doma Johannishütte nastavlja se do sljedećeg doma Defreggerhaus, 2962 m. Iz Johannishüttea prvo prelazimo preko malog potoka, a onda počinje uspon po lijepim travnatim i stjenovitim padinama. Penje se sve više i više, i uskoro dolazi do točke na 2802 m gdje se prvi put vidi dom. Po oblucima i stijenama stiže se do doma. Ako smo na dvodnevnom izletu prijedlog je da se isti dan uspne na nekoliko metara viši greben gdje se može vidjeti glečer Inneres Mullmitzkees.

Dan 2:

Od doma se ide oko 100 m do grebena gdje treba napraviti ledenjački navez, malo sići, i zatim prijeći veliki ledenjak Rainerkees. Tu je tijekom cijele godine lijep široki put po snijegu, do prijevoja Rainertörl na 3422 m, između Hoher Aderl, 3504 m, na lijevo i Rainerhorn, 3560 m, na desno. Moramo biti oprezni na pukotinama.

Sa prijevoja penjemo se na vrh velikog ledenjačkog bazena Oberer Keesboden. Odavde strmo dolazimo do grebena Grossvenedigera. Na kraju imamo ravan i vrlo prozračan grben do vrha Grossvenedigera.

Silazimo po istoj ruti.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u nedjelju u večernjima satima
Cijena: kotizacija 200 kn (potrebno odobrenje vodiča)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 19.09.2017.

Oprema: Cepin, dereze, uže, pojas, kaciga, trake, sponke, spravice... Odjeća nešto laganija za niže visine, a za snijeg topla odjeća, rukavice, kapa i snježne naočale.
Napomena: Izlet Visokogorskog i Alpinističkog odsjeka PD Kamenjak Rijeka. Pristupiti mogu članovi odsjeka koji raspolažu znanjem kretanja po ledenjaku, te opremom. Potrebno znanje ledenjačkog naveza te zaustavljanja cepinom. Prijave što prije zbog rezervacije smještaja na ao_vgo@yahoo.com. Nakon odobrenja vodiča mjesto se rezervira uplatom kotizacije od 200 kuna u tajništvu Društva zaključno sa 19.09.2017. Maksimalni broj sudionika je 6. Dom je oko 20 eura - spavanje (subota navečer), a konačna cijena

Vodiči: Mirta Grandić, Mario Glavaz
Großvenediger (A) 3666 m