Gomila (1027 m) - Orljak (1106 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 02.06.2024.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Molimo sve članove koji imaju auto da u njemu dođu na Deltu, gdje će se popuniti potreban broj vozila.

U 7.30 krećemo sa Delte preko Lupoglava slikovitom dolinom ispunjenom raznolikošću bilja do sela Rašpor gdje parkiramo aute. Lagana ljetna tura većinom u šumskom hladu vodi na vrh Gomilu od kuda pogled “puca” na sve strane. S jedne strane Žbevnica i Istra, s druge strane Slovenija i Snežnik. S treće strane Planik.

Nastavljamo šumskim putem do vrha Orljak, gdje nakon strme uzbrdice još u hladu šume imamo predah i vrijeme za okrepu. Na samom vrhu Orljaka postavljen je veliki metalni križ, a pogled se pruža od Učke, Planika, Županj vrha na istoku, a za lijepih i vedrih dana desno od Žbevnice i Gomile vide se Alpe, Slovenski Snežnik, Gorski kotar…Spuštamo se dijelom Veprinačkim putem do sela Račja Vas gdje imamo priliku okrijepiti se svježom izvorskom vodom, te lokalnom cestom nastavljamo do polazišta.

Selo Rašpor je u povijesti poznato kao sjedište Rašporskog kapetanata. Na brdu iznad današnjeg sela nalazila se utvrda u kojoj su stolovali kapetani, vojni upravitelji koji su mletačkom Istrom upravljali od 1394. do 1511. god., kada se njihovo sjedište seli u Buzet.

Prema dogovoru možemo se odlučiti za jelo u buffet-pizzeriji "Alba" u Lupoglavu, pa se treba najaviti ujutro.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 6 eura, plaća se vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 28.05.2024.

Oprema: Standardna planinarska oprema. Zaštita od sunca. 2 l vode.
Napomena: Prilikom prijave napomenuti raspoloživost svoga osobnog vozila.

Vodiči: Iva Reisz
Gomila (1027 m) - Orljak (1106 m)