Golica (SLO) 2019.

Izlet za sve planinare

nedjelja 26.05.2019.


Polazak: u 6.30 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Podarite sebi i svojima najdražim izvanredan izlet na Golicu (1835 m) u Sloveniji!
Pruža vam se prilika da doživite brda potpuno prekrivena bijelim narcisima koji šire osubujan miris na sve strane, jedinstveni pogled na vrhove Alpi u Austriji, ustave rijeke Drave i okolna mjesta, pogled na Savinjske, Koruške i Julijske Alpe u Sloveniji s dominatnim vrhovima Krvavcem, Grintavcem, Storžičem, Kepom, Babom, Triglavom, Škrlaticom, planinom Košutom i mnogim drugima.

Golica se izdiže u Karavankama, sjeverno od Jesenica. To je travnata planina poznata po gorskim narcisima koji na njezinim južnim obroncima cvjetaju u svibnju. Već na početku izleta počet ćete se ogledati oko sebe i  pregledavati očima travnjake. Okružit će vas na tisuće narcisa, mirisnih bijelo-narančastih cvjetova.

Do vrha Golice vodi nekoliko markiranih puteva od kojih je najpoznatiji onaj iz sela Planina pod Golico. Prvi kilometar puta iz Planine pod Golico vodi asfaltiranom cestom do zaseoka Batel gdje se nalazi parkiralište koje je krajem tjedna obično popunjeno automobilima planinara. Staza dalje vodi preko livada i pašnjaka te većim dijelom kroz smrekovu šumu prema Koči na Golici koja se uzdiže uz sam šumski rub.

Koču na Golici (1582 m) izgradili su 1904. godine slovenski planinari da bi je 1943. zapalili partizani kako Nijemcima ne bi služila kao uporište. Na temeljima te kuće 1984. godine izgrađen je novi planinarski objekt.

Od kuće do grebena staza prelazi preko strmih travnjaka, a kako prolazi pored same granice, opazit ćete zeleno-crveno-bijele markacije. Kada dođemo do grebena (1720 m), napornom usponu je kraj. Nalazimo se točno na granici Slovenije i Austrije i po njoj hodamo prema zapadu. Od vrha nas dijeli još 400 metara položenog puta s kojeg za lijepog vremena možemo uživati u izuzetnom pogledu: sjeverno na dolinu Drave s austrijskim tritisućnjacima u pozadini, prema jugu gdje caruje Triglav i redaju se ostali vrhovi Julijskih Alpi. Lijepo se vidi dolina Vrata i Krme, cijeli greben Viševnika do Debele peči, lijevo od njega Pokljuka, a u pozadini Spodnje Bohinjske gore. Najljepši vidik ipak je onaj sa samoga vrha Golice, gdje se otvara pogled na zapadni greben Karavanki i na dvijetisućnjake prema istoku Stol, iza njega Vrtača i Begunjčica, a u pozadini Košuta.

 

DALJINAR OD PLANINE POD GOLICO DO VRHA GOLICE
Planina pod Golico - Koča na Golici 1 sat i 40 minuta
Koča na Golici - Vrh Golice 30 minuta
Vrh Golice - Planina pod Golico 1 sat i 30 minuta

 

Kako nam je bilo davne 2007. možete pogledati na video snimci OVDJE!Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 120 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 21.05.2019.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, zaštita od sunca, vjetrovka, min. 3 L vode
Napomena: Staza je mjestimice vrlo strma, pa dobra obuća i štapovi neće biti na odmet.

Vodiči: Damir Jelić