Dan PD Glas IstreKorita (1010 m) - Veliki Planik (1272 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 02.06.2019.


Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

Krećemo osobnim automobilima sa Delte u 8 sati. Preko Lupoglava vozimo se do sela Brgudac (747 m)  te na kraju  sela pored uređenog izvora ostavljamo aute gdje možemo i napuniti bočice izvorskom vodom i krenuti na uspon prema Koritima (1010 m) do kojih nam treba oko 45 min. hoda. 

Korita su smještena na livadi 1010 m/nm, pod liticom Brajkove stijene na 1091 m i sastoje se od deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim životom. Nekad su korita služila za napajanje stoke, a na poučnoj ploči piše i da su nekad žene nosile pitku vodu čak u Brgudac. 

Produžit ćemo do pl. kuće "Korita" gdje  PD Glas Istre slavi dan svoga društva i organizira prigodni program za svoje polaznike planinarske škole, te ćemo tamo napraviti kraću stanku u društvu planinara PD Glas Istre. Od kuće nastavljamo lakšom varijantom prema Velikom Planiku. 

Veliki Planik (1272 m) najviši je vrh Ćićarije. Vrh je s istočne strane travnat i kamenit, a s drugih je strana šumovit. Vidik s vrha orijentiran je na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar. S Planiika vraćamo se do pl. kuće Korita gdje ćemo napraviti duži odmor za ručak, okrepu i druženje sa planinarima Glasa Istre. Vraćamo se istom stazom do Brgudca.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 40 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 31.05.2019.

Oprema: Standardna planinarska oprema, ovisno o vremenskim prilikama (zaštita od sunca)
Napomena: PD Glas Istre će u sklopu proslave svog dana u pl. kući ''Koritima'' pripremati topli obrok (vjerovatno maneštra), ukoliko želite ručati u domu molim planinare da to napomenu prilikom prijave najkasnije do četvrtka 30.5. 2019. kako bi mogli najaviti osoblju.

Vodiči: Iva Reisz