Bojin Kuk - Veliko Rujno - Stap

Izlet za sve planinare

subota 18.04.2020.


Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: prvi dan oko 5h, drugi dan oko 8h

Opis:

SUBOTA:
U 5.00 sati krećemo iz Rijeke.

Oko 8 sati stižemo na parkiralište kod V. Vaganca te čekamo da vozači prebace automobile do Ljubotića gdje će naš put završiti.
Kada se ponovno okupimo krećemo prema Bojincu. Dolazimo pod Bojin kuk (KT HPO 13.5., 1110 m) koji je tehnički težak za popeti ali nagrađuje uporne nevjerojatnim vidicima. Vodič će na terenu procijeniti tko sve može pristupiti usponu.
Nakon spusta nastavljamo prema V. Rujnu gdje dolazimo do našeg domaćina koji nas čeka sa večerom.

Veliko Rujno nalazi se u srcu Velebita i poznato je svetište Majke Božje ili Velike Gospe koju štuje cijeli podvelebitski kraj. Zajedno s Malim Rujnom, najprostranija je velebitska visoravan koja se pruža u dužini od sedam i širini od jednog kilometra. Smješteno je u Parku prirode Velebit na nadmorskoj visini od oko 900 metara.

NEDJELJA:
Najkasnije u 8.00h krećemo preko visoravni Veliko Rujno pa dalje na zapad prema našem idućem odredištu, pl. skloništu Tatekova koliba na Stapu gdje ćemo se odmoriti i ručati (iz ruksaka). Usput ćemo se poigrati u krškom fenomenu, Kamenoj galeriji.

Nakon odmora nastavljamo se spuštati prema selu Ljubotić gdje nas čekaju auti. Kratko prebacivanje šofera po preostale aute na Vagancu i krećemo put Rijeke.

Kamena galerija je izuzetno lijepa kraška tvorevina koja oduševljava, prekrasnim kamenim oblicima, klancima i spiljama. Ona je prirodni fenomen našeg krša kao i Stapina. Bogatstvo različitih pojava i oblika čine ovaj prostor veoma zanimljivim, ne smo u estetskom nego i u znanstvenom pogledu.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: Nedjelja u večernjim satima
Cijena: 100 kn prijevoz + 150kn noćenje i večera (plaća se direktno domaćinu)
Prijave: u tajništvu Društva do 14.04.2020.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za dvodnevno planinarenje. Topla odjeća za noć, zaštita od kiše i od sunca. Vode 1-2 L. Po putu imamo dva izvora sa pitkom vodom. Hrana za drugi dan.
Napomena: Izlet je jako atraktivan te je izazov za svakog planinara. Kod prijave napomenuti ako ste voljni voziti. Prijava samo uz uplatu 100 kn u tajništvu ili net-bankingom. Broj polaznika ograničen na 12.

Vodiči: Davor Miketa (091 643 6091)
Bojin Kuk - Veliko Rujno - Stap