Žbevnica (HR) - Slavnik (SLO)

Izlet za sve planinare

nedjelja 05.11.2023.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 8 sati hoda

Opis:

Sa prijevoja ceste između Bresta i Trstenika penjemo se do najzapadnijeg hrvatskog tisućnjaka - Žbevnice (1014 m). Od vrha Žbevnice krećemo dalje na sjeverozapad Sakomanovim putom po panoramskom grebenskom spoju Slovenija - Hrvatska, s kojeg se pružaju prekrasni vidici na veći dio Ćićarije, središnju Istru i Tršćanski zaljev, a za bistrih dana sve do Alpa i Triglava. Slijedi lagani uspon na vrhove Golič (890 mnv) i Kojnik (802 mnv) te spust do slovenskog sela Podgorje. Nakon odmora i okrepe, nastavljamo prema Slavniku (1028 m), najvišem vrhu na sjevernom dijelu slovenske Ćićarije. Pod samim vrhom nalazi se Tumova koča u kojoj možemo predahnuti i ugrijati se prije povratka u Podgorje, gdje nas čeka autobus za Rijeku.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 15 €
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 31.10.2023.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i dovoljno vode, važeća planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica i EU zdravstvena iskaznica, čeona lampa.
Napomena: Tura je kondicijski zahtjevna - preko 20 km hoda i 1.000 m uspona. Zbog kraćeg trajanja dana predviđen je nešto brži tempo hoda.

Vodiči: Mirta Grandić i Filip Kardum (+385 92 405 67 54)
Žbevnica (HR) - Slavnik (SLO)