Žbevnica (1014 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 18.02.2018.


Polazak: u 7.30 h
Mjesto polaska: Parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Nakon okupljanja na Delti krećemo prema Buzetu, sve do željezničke stanice Buzet gdje parkiramo aute (do 9 sati) i uzbrdicom započinjemo pješačenje prema najzapadnijem vrhu u Istri, Žbevnici.

Na stazi će nam se naći selo Slum koje je poznato po vjerovatno najstarijem stablu stoljetne lipe šupljeg debla, nakon kraće stanke nastavit ćemo preko sela Brest (gdje se može natočiti voda) do planinarske kuće te dalje serpentinama gdje ćemo biti do izlaska na travnati greben u zavjetrini.

U slučaju burnog vremena pripremite toplu kapu i rukavice jer po izlasku na otvorenu padinu hodat ćemo još oko 20 minuta izloženi doista hladnim zimskim uvjetima, ali zato će nam se s najviše točke Žbevnice ponuditi pogled na cijeli greben Ćićarije, Brest, slovenske i talijanske Alpe, Dolomite, Tršćanski zaljev...

U povratku ćemo zastati kod planinarske kuće te uz stanku sa "balkona" uživati u istarskim pogledima. Po povratku za Rijeku stat ćemo u Lupoglavu kod "Albe" na okrijepu sa maneštrom od bobići (i kobasicom) i druženje.

 Prijevoz: osobna vozila
Povratak: oko 18 h
Cijena: 50 kn (35 kn gorivo + 15 kn tunel)
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 16.02.2018.

Oprema: Osnovna planinarska oprema za zimske uvjete, čaj i hrana iz ruksaka.
Napomena: Svi koji bi željeli ručati u bistrou "Alba" prilikom prijave neka to naglase, kako bi mogli javiti kuharici koju količinu treba skuhati. Cijena domaće istarske maneštre sa kobasicom je 30 kn.

Vodiči: Iva Reisz