Šetnice po Platku

Izlet za sve planinare

nedjelja 30.08.2015.


Polazak: u 9.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 6-7 sati hoda

Opis:

Markacisti PD Kamenjak 2014. godine na Platku su markirali tri nove izletničke šetnice ukupne dužine 23 km (suradnja s Goranskim sportskim centrom i PGŽ): staza Sleme (žutobijele crte), staza Radeševo (zelenobijele crte) i staza Jasenovica (plavobijele crte).

Polazak ispred malog doma "Sušak" (kad se svi skupimo) na dvije od tri navedene šetnice (ovisno o vremenu). Poslije šetnje vraćamo se u dom "Sušak" na odmor i okrepu (fakultativno).

 

  • Šetnica „Jasenovica“ (plavobijele crte) vodi poljama Mali Pribeniš i Veli Pribeniš, gdje se često mogu vidjeti konji i ovce na ispaši. Staza uključuje lagani uspon na vrh Jasenovicu (1338 m) sa kojeg se vide planinarski domovi na Risnjaku i Snježniku u nacionalnom parku „Risnjak“. Povratak je uz planinarski dom Platak.
  • Šetnica „Radeševo“ (zelenobijele crte) šumskom makadamskom cestom dolazi se na vrh skijališta Radeševo (1363 m), sa odvojkom na vrh skijališta Tešnje (1309 m), zatim produžava do zanimljivog vrha Malo Radeševo (1364), potpuno obraslog bukvom i medvjeđim lukom, te se spušta do planinarskog doma „Sušak“.
  • Šetnica „Sleme“ (žutobijele crte) vodi kružno širokom šumskom stazom obroncima Slemena, uz mogućnost laganog uspona na vrh Sleme (1327 m). Za malo vještije posjetitelje i uz dodatan oprez, posebno je atraktivan kratki uspon Treska ( 1234 m) koji nudi pravi velebitski ugođaj – iz guste bukove šume kroz klekovinu bora izlazi na kamenitu glavicu s prekrasnim pogledom na more i šumovito zaleđe. Povratak je uz planinarski dom „Sušak“.


Prijevoz: osobna vozila
Povratak: po dogovoru
Cijena: 20 kn
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 25.08.2015.

Oprema: Osnovna planinarska oprema

Vodiči: Damir Jelić