Park lovora


 

 

 * * * * * 

Tekstovi su pripremljeni povodom otvorenja Parka lovora u subotu 30.4.2022.

 

 

Boris Kurilić

voditelj projekta „Park lovora”

planinarski vodič i markacist u PD Kamenjak

 

 

KAKO SE GRADI PARK LOVORA

 

U riječkom kvartu Kantrida nedavno je otvoren novi veliki gradski Park lovora, neposredno uz Poučnu planinarsku stazu Šuma Striborova s kojom čini fizičku i programsku cjelinu. Program otvorenja ujedno je bio sastavni dio Tjedna dobre dječje knjige u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka. Stoga je pred brojnim malim i velikim posjetiteljima nastupila zagrebačko - riječka književnica Srebrenka Peregrin, uz glazbenu pratnju Matea Matijevića koji je svirao neobični instrument handpan.

 

Park lovora je projekt Planinarskog društva Kamenjak, započet 2020. godine kao dio Zelenog vala u sklopu Europske prijestolnice kulture EPK Rijeka 2020. Glavni cilj projekta bio je da se veliki zapušteni šumski prostor u gradskom vlasništvu između Dječje bolnice i Doma za starije osobe očisti od desetljećima nagomilavanog otpada te da se u čistoj šumi uredi mreža stazica za šetnju. Trudom brojnih članova Kamenjaka i drugih volontera, uz neprocjenjivu pomoć mehanizacije KD Čistoća, cilj je u potpunosti izvršen.

 

Nastavak uređenja Parka lovora odvijao se 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva. Novi cilj bio je na prikladnim mjestima postaviti standardne parkovne klupe i jednostavne šumske klupice za odmor šetača. Poseban izazov bio je urediti nekoliko lokacija za odvijanje raznih aktivnosti. Tako je, uz veliku pomoć KD Čistoća, na temeljima nekadašnje konjušnice Mussolinijeve vojske izgrađena Učionica, vrtača između dvije velike stijene postala je amfiteatralna Rock scena, najtiši proplanak sada je Pričaonica, dvije veće ravnije površine pomalo postaju prave livade...

 

Neočekivani ulazak novih partnera, privučenih velikim projektom Parka lovora, omogućio je razvoj, u Hrvatskoj jedinstvene, šumske umjetničke priče. Profesori, učenici i studenti dviju srodnih ustanova, Škole za primijenjenu umjetnost (koordinatorica Mirta Grandić) i Akademije primijenjenih umjetnosti (koordinatorica Darija Žmak Kunić), odabrali su Park lovora za mjesto ekološke i likovne edukacije i postavljanje tematskih umjetničkih radova. Njima se pridružio i Prirodoslovni muzej te je, u suradnji s krajobraznom arhitekticom Biom Gec i uz tehničku pomoć Maria Glavaza, uređen edukativni ekološko-umjetnički postav koji će se i dalje nadograđivati.

 

Tijekom 2022. godine projektu se samoinicijativno opet priključuju novi partneri koji otvaraju još jednu originalnu priču - „jestivi park”. Tako da je ovog proljeća na prikladnim lokacijama već posađeno deset trešanja, višnja, drijen, tri smokve, tri mušmule, tri nešpule, dvije murve, 35 čempresića, perunika,...Zahvala ide članovima šest Rotary klubova Rijeke, Opatije i Kastva, udrugama Dren, Tranzicijska inicijativa Rijeka, SMART te građanima koji dolaze s novim prijedlozima i zalijevaju mlade voćke...

 

Najnovija veća aktivnost bila je u sklopu nedavne nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira”. U organizaciji udruge SMART tom prilikom nastavljeno je uređenje livade uz Rock scenu, uz pomoć volontera Crvenog križa Primorsko - goranske županije, izviđača odreda pomoraca Kantrida, nekoliko obitelji ukrajinskih izbjeglica te članova PD Kamenjak.

 

Park lovora razvija se i dalje. U planu je postaviti jednu riječku špinu na središnju stazu, dovesti priključak za struju na Rock scenu i dovršiti njeno gledalište, proširiti Učionicu koja je već postala pretijesna,...Ekipa iz Građanske inicijative Kantride (GIK) također je odabrala Park lovora za stalno mjesto svojih aktivnosti.

 

 --------------------

 

Bia Gec, mag.ing.prosp.arch.

Krajobrazna arhitektica

Projektant zelenih površina u KD Čistoća

Stručna savjetnica u projektu Park lovora

 

 

AMBIJENTALNE I BOTANIČKE VRIJEDNOSTI PARKA LOVORA NA KANTRIDI

 

 

Prostor u kojem se nalazimo bio je prepušten jako dugo sam sebi i ,nažalost, neodgovornim pojedincima. U tom zaboravu dogodile su se neke jako dobre ali i loše stvari. Ipak, počnimo s dobrima. Na 30 000 m2 imamo ozbiljnu šumsku sastojinu s impozantnim jedinkama hrasta medunca, kompaktnim grupama primorskog hrasta te zelenike. Javio se podrast od zaštićene vrste veprine, te par čistina s malim livadama. Ponegdje se za „invaziju“ priprema i divlja kupina. Rubno, uz jedinu središnju šetnicu te uz obodne granice ove zaista čarobne šume nabujao je lovor u tako gustom sklopu da je po njemu park i dobio ime. Unutar šume ptice i vjetar nanijeli su i pokoje sjeme ukrasnih vrsta - naime, ipak smo blizu gradskih parkova i vrtova, pa tako nailazimo i na pokoji cedar i mnogobrojnije palme visoke žumare. Priroda je prigrlila svoj urbani okoliš i uspostavila neku novu ravnotežu. Čujemo ptice, udišemo miris šume, gledamo samo zelenilo i nebo. Osjećamo se maleno i ponizno kraj divova hrasta medunca. Čaroliju je, naravno, narušio čovjek, nanoseći u ovu zelenu oazu velike količine otpada. Olupine vozila, stare perilice, namještaj, građevinski otpad, kućno smeće unošeno je godinama uz sve rubne prilaze, nagrđujući i zagađujući ovaj vrijedan prostor. Planinarsko društvo Kamenjak prepoznalo je autentičnu vrijednost ovog prostora i kroz fantastičnu inicijativu članovi i volonteri započeli su proces obnove i uređenja. Planinari su po svojem prirodnom afinitetu ljubitelji šume i šetnje, i u ovom su prostoru svoje viđenje približili svakome. Nakon čišćenja otpada, uključujući i uklanjanje napuštenih vozila, planinari su krenuli u potragu za najljepšim stazama. Obilaskom terena definirali smo sve vrijedne stablašice te specifične mikrolokacije s pripadajućim ambijentalnim vrijednostima. Male ponikve, čistine ukrašene prirodnim stijenama, proplanak pod krošnjama starih hrastova sada su otkrivene pogledu znatiželjnika te povezane stazicama. To nisu parkovne stazice, to su stazice za male planinare i šetače prirodom. Krivudavi putevi kroz staru i tajnovitu šumu ostavljaju dojam da se nalazimo usred netaknute prirode daleko od civilizacije i ljudskog utjecaja. Tu estetiku dodatno pojačavaju prekrasne land art skulpture. Skulpture od prirodnih materijala sa živom kulisom od zelenila potiču maštu kod malenih ali i velikih posjetitelja i vraćaju nas u vrijeme kada je svaka šetnja bila put u skrivene čarobne zemlje pune avantura. Da bi se ovaj projekt ostvario bili su potrebni mnogobrojni radni sati velikog broja volontera, izvučeni su kubici i kubici smeća, te je porezano i izneseno isto toliko biljnog materijala kako bi se oslobodile vrijedne vrste i formirale stazice. Ova šuma će se nastaviti puniti sadržajem i širiti mrežu svojih putića jer njezin potencijal je zaista velik. Iskreno me veseli što što je KD Čistoća bila podrška Parku lovora, i što smo bili dio slagalice koja je pomogla otkriti ovu zelenu oazu našim građanima. Zahvaljujem i čestitam PD Kamenjaku!

 

--------------------

 

Mirta Grandić
Akademska kiparica
Profesorica likovne kulture i Profesor mentor strukovnih predmeta u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci
Planinarski vodič i markacist u PD Kamenjak


Školski projekt "Park lovora – drvena galerija"


likovni je nastavak projekta Park lovora čiji je idejni začetnik Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka, a kojim novonastalom parku na Kantridi učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci "oblikuju dušu".
Učenici 2. razreda usmjerenja Aranžersko-scenografski dizajner pod vodstvom nastavnice Tatjane Masterl na predmetu Oblikovanje prostora osmislili su koncept "Šumski boogie woogie" na "Rock sceni"
gdje rasplesanim veselim plohama nije u interesu da se stope s prirodom već da bojama, kontrastom i oblicima izvire iz zelenila.
Učenici 3. razreda usmjerenja Aranžersko- scenografski dizajner pod vodstvom nastavnice Nives Papandopulo na predmetu Dekorativno oblikovanje vrbovim su grančicama oblikovali forme neobičnih prozračnih pokrivala za glavu.
Učenici 2. razreda usmjerenja Kiparski dizajner na nastavi Likovna obrada drva pod vodstvom nastavnice Ines Milčić izradili su unikatne drvene oblike sa porukama i natpisima koji će zasigurno intrigirati prolaznike.
Isti učenici na nastavi Plastično oblikovanje pod vodstvom nastavnice Mirte Grandić oblikovali su keramičke zvučne mobile kao i reljefe sa nazivima biljnih vrsta i njihovim oblicima.
Na ovaj način šetači parkom imati će neprestani doživljaj otkrivanja i istraživanja a također i učenja o prirodnom okolišu u kojem se nalaze.

 

--------------------

 

doc. mr. art. Darija Žmak Kunić
Prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci


Skulpture i objekti studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Parku lovora na Kantridi


U sklopu projekta razvoja Parka lovora sudjelovali su studenti diplomskih studija koji su upisali kolegiji Ekološka skulptura i objekt B:
Tonka Špoljar, Tin Andonovski, Petra Patafta, Klara Dujmović, Katarina Kožul, Matea Oslić, Stela Stapić, Silvio Horvat i Anja Glavočević.
Veliku tehničku podršku studentima pri realizaciji radova pružio je asistent Rino Banko. Mentorica studentima na projektu je Darija Žmak Kunić.
Studenti i mentorica odazvali su se pozivu Borisa Kurilića, predsjednika Planinarskog društva Kamenjak, entuzijasta koji je i inicirao uređenje parka. Dodatni poticaji i podrška pruženi su od strane ravnateljice Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, dr. sc. Željke Modrić Surina.
Suradnja na projektu dobar je primjer primjene suradnje između umjetnika, znanstvenika i lokalne zajednice. U radu sa studentima koristila se metoda društveno korisnog učenja i zalaganja u zajednici.
Studenti su u suradnji s lokalnom zajednicom (Mjesni odbor Kantrida i PD Kamenjak) izveli umjetničko-primijenjene elemente u dijelu parka koji se zove Pričaonica.
Park ima karakter pročišćene šume i kao takav jedinstveno je mjesto za odmor i relaksaciju u gradu Rijeci.