Staza kamenih stupi - Vidikovac Pridva

Izlet za sve planinare

nedjelja 04.12.2022.


Polazak: u 8.00 h
Mjesto polaska: parkiralište Delta

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 5 sati hoda

Opis:

"Staza kamenih stupi" je "oživljeni" stari put kroz brdo Klamarušu, nad selom Baretići u blizini Grižana. U minulim vremenima bio je poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Duž staze otkriva se prekrasan krajolik te prirodni i kulturno-povijesni spomenici (sakralni objekti, gradina...).

Riječ je o kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10 km, savladava 380 m visinske razlike kroz preko 1300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi).  Njome su, ali i drugim stazama na tom području (Zabral, Bačvica...), stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah. Staza ulazi i u selo Gobići, inače rodno mjesto proslavljenog hrvatskog slikara minijatura Julija Klovića, u svijetu zvanog Michelangelo minijatura.

Nakon obilaska Klovićeva kraja, staza se penje do usjeka brda Klamaruše, gdje se nalaze dvije atraktivne špilje: Karlova peć gornja i donja, te izlazi na sam vrh planine na oko 600 metara nadmorske visine. Tu se nadovezuje na postojeću planinarsku stazu Litica prema vidikovcu Pridva, otkuda se pruža predivan pogled na okolicu i Tribaljsko jezero, te se otuda s druge strane vraća prema polazištu u mjestu Grižane.

Nakon planinarske ture možemo po želji posjetiti i muzejsku zbirku "Kuću Klović" koja se nalazi u Grižanama. Ulaznica u muzej iznosi 30 kuna.

Nakon okrijepe u lokalnom kafiću krećemo prema kućama.Prijevoz: osobna vozila
Povratak: u popodnevnim satima
Cijena: 30 kn na osnovu 4 osobe u automobilu - 35 kn na osnovu 3 osobe u automobilu - daje se vozaču
Prijave: na e-mail ili u tajništvu Društva do 29.11.2022.

Oprema: Standardna planinarska oprema sukladna vremenu, čeona lampa, hrana iz ruksaka
Napomena: Obavezno kod prijave napomenuti ide li se sa svojim automobilom.

Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12)
Staza kamenih stupi - Vidikovac Pridva