Veliki Sadikovac 1286 m, Sladovačko brdo 1241 m

Izlet za sve planinare

nedjelja 22.05.2022.


Polazak: u 6.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 4-5 sati hoda

Opis:

Nakon kretanja iz Rijeke spavuckamo dobrih dva i pol sata u autobusu sve do Baških Oštarija gdje ćemo popiti jutarnju kavu u Hostelu Baške Oštarije, nakon čega nas autobus vozi još 2 km do polazne točke planinarskog puta – prijevoja Takalice.

Sa prijevoja se uspinjemo šumskim pa kamenitim putem do vrha Veliki Sadikovac gdje uživamo u prekrasnim vidicima s jedne strane na more a s druge strane na Liku.

Potom se spuštamo niz Veliki Sadikovac zapadno prema makadamskom putu kojim pristupamo na stazu za Sladovačko brdo. Na vrhu Sladovačkog brda slijedi nam još malo guštanja u vidicima a potom nastavljamo preko vrhova Jelarje (1173m) i Debela kosa (972 m) do Kubusa (Ure) gdje sad uživamo u vidicima na Karlobag, Pag i cijeli Velebitski kanal. Vraćamo se drugim putem kojim se spajamo na poučnu stazu Terezijana te vraćamo do Hostela Baške Oštarije gdje se možemo okrijepiti, pojesti i popiti, a također i kupiti domaće sireve u lokalnoj sirani "Vegium".

Oko 18 - 19 sati krećemo natrag prema Rijeci.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 120 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 17.05.2022.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, hrana i piće iz ruksaka, planinarska iskaznica
Napomena: Za one koji namjeravaju jesti u hostelu Baške Oštarije potrebno je ujutro najaviti što će se jesti. To ćemo dogovoriti i popisati pri kavi.

Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12 )
Veliki Sadikovac 1286 m, Sladovačko brdo 1241 m