Plaška Glava (795 m)– Pohod planinom i dolinom –

Izlet za sve planinare

subota 21.03.2020.


Polazak: u 7.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: srednje teška staza
Trajanje: oko 3-5 sati hoda ili 1-2 sata za lakšu grupu

Opis:

Plaška Glava planina je na južnom dijelu Plaščanske doline, smještenoj u općini Plaški, jednoj od općina Karlovačke županije, na kojoj se nalaze ostaci gradine iz doba Frankopana te istoimeni vrh. Tu se nalazi i više izvora koji svojom vodom pune jezero Begovac na južnim obroncima i rijeku Dretulju na sjevernim obroncima.

Domaćini PD Plaške Glave ovaj pohod organiziraju povodom Svjetskog dana voda (22. ožujka), kojom prilikom ćemo posjetit pravi biser prirode - izvor rijeke Dretulje koja je proglašena najčišćom rijekom na svijetu i pod zaštitom je UNESCO-a te izvor Siljevac u Blatima.

 

Plan izleta:
Nakon usputne kave na putu preko Ogulina u 9.30 sati okupljamo se u centru Plaškog na riječ dobrodošlice organizatora. Potom autobusom odlazimo do sela Vera, polazne točke izleta. Obići ćemo Frankopansku gradinu, Plašku Glavu te sići na izvor Siljevac u Blatima (oko 3 sata hoda). Tko je voljan može se vratiti natrag pješice drugim putem do Plaškog (još oko 2 sata hoda), a kome je šetnje dosta vraća se natrag autobusom koji će nas čekati ovdje.
U Plaškom će u Domu kulture biti organiziran grah (20 kuna) i druženje, a također možemo od 15 - 17 sati razgledati sajam domaćih proizvoda – med, grah, sir, rakija, brašno ...


Za lakšu grupu predviđena je šetnja po ravnom terenu do izvora Dretulje u neposrednoj blizini Plaškog.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 80 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 17.03.2020.

Oprema: Planinarska oprema primjerena vremenskim uvjetima (mogući zaostaci snijega na stazama)
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka tijekom izleta a potom po želji grah u Domu. Uplate do popunjenja autobusa, na račun ili u tajništvu utorkom od 19-21 sat.

Vodiči: Mirta Grandić (+385 92 266 17 12 ) i Mario Glavaz