Trakošćan - Ravna gora (680 m)

Izlet za sve planinare

nedjelja 06.08.2017.


Polazak: u 5.00 h
Mjesto polaska: Jelačićev trg

Težina: lagana staza
Trajanje: oko 5-6 sati hoda

Opis:

Ravna gora je najsjevernija gora Hrvatskoga zagorja. Smjestila se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpi. Prostire se u dužini od 13 km od zapada (Trakošćan) prema istoku (Donja i Gornja Voća).

Ravna gora uz prirodne ljepote kraških pojava kao što su stijene i pećine, po čemu je jedinstvena na području sjeverne Hrvatske

Najviši vrh Ravne gore je na nadmorskoj visini od 686 metara i na njemu je podignut vidikovac (razgledna piramida - visoka 11 metara. .

S piramide na vrhu pruža se širok vidik na cijelu Ravnu goru te na Zagorje, Donačku goru i Boč u Sloveniji, pa sve do Kamniških Alpa

Polazak iz Rijeke preko Zagreba, Lepoglave dolazimo do dvorca Trakošćan.

TRAKOŠĆAN je najpoznatiji i najljepši srednjovjekovni zamak u Zagorju. Sagrađen je u 14. stoljeću, a temeljito obnovljen sredinom 19. stoljeća u neogotičkom stilu. Danas je u njemu zanimljiv muzej velikaškog života u 25 soba, zbirka oružja i galerija slika. U okolici dvorca uređena je park-šuma s jezerom, koja upotpunjuje skladnu cjelinu krajolika s romantičnim zamkom.

Ovisno o interesu, dio grupe ostaje u šetnji park šumom okolica jezera Trakošćan.

Planinarenje započinjemo ulazom u šumu kod hotela.

Ugodan put se blago penje do sela Vrbanići te kroz njega do Kotarščaka u kojem je križanje puteva.

Nastavljamo preko sela Meljana kroz vinograde i poslije šumom po dugačkoj jsruzidolazimo do Filićevog doma

(660 m, n/v ) stoji na glavnom grebenu Ravne gore, oko 500 m istočno od vrha.

Dom je vrlo velik. Pred domom su ljuljačke za ljetni odmor, vidikovac Balkon, a iza doma igralište. S vidikovca Balkon lijep je vidik na dolinu Bednje i na Trakošćan, oskrbljena hranom i pićem.

Krećemo prema kapelici Sveta Tri Kralja, nalazi se na hrptu Ravne gore, u blizini vrha na kojem stoji visoka razgledna piramida. Crkvicu sv. Tri kralja je 1629. godine dao sagraditi grof Ivan Drašković.

Put nastavljamo do Planinarske kuće“Pusti duh (672 m, n/v) nalazi se u predjelu lijepe borove šume, 500 metara sjeverozapadno od vrha Ravne gore. To je romantična zidana prizemnica uređena u lovačkom stilu, oskrbljena pićem.

Preko vrha Velikih pećina, prema zaselku Šveci iznad Cvetlina vračamo se do dvorca .

Ovisno o vremenu dogovorno posjet dvorcu ili u povratku u Krapini posjed muzej krapinskih neandertalaca.Prijevoz: autobus
Povratak: u večernjim satima
Cijena: 140 kn
Prijave: u tajništvu Društva do 04.08.2017.

Oprema: Osnovna planinarska oprema, osobna iskaznica ili putovnica, hrana iz ruksaka, a može se individualno piće i jelo konzumirati u planinarskim domovima.
Napomena: Kondicijski srednje zahtjevno, a tehnički nezahtjevno.

Vodiči: Tonček Kezele, pomoćni Žarko Fištrek